stoję przed wielkim aczkolwiek przyjemnym dylematem...jaką skodzinkę wybrać:-) bardzo proszę o pomoc i doradzenie co byłoby lepszym wyborem. Rocznie przejeżdzam ok 20 tys km i raczej w większości po Warszawie.
Opcja1:
Skoda Octavia Tour 1.6 MPI – 60000 (oferta od dealera)PLN
Podana cena zawiera:
1. Pakiet ice+
2. Pakiet sport
3. Dopłatę za lakier metalik
4. ESP
5. Boczne poduszki kierowcy i pasażera
6. Alarm z funkcją monitorowania wnętrza
7. Regulacja pod lędźwie
8. Podłokietnik między siedzeniami przednimi
9. 8 głośników
10. Dywaniki
11. Instalację gazową
12. Opony zimowe
Opcja 2:
Skoda Octavia Lim 1.6 FSI Ambiente – ok. 63 500 PLN(oferta) - ale cena już tu przekracza moje założone 60tys.pln
Podana cena zawiera:
1. Dopłatę za lakier metalik
2. Alarm z funkcja monitorowania wnętrza
3. ESP
4. Pakiet skórzany
5. Radio Skoda Stream z MP3/AUX
6. 8 głośników
7. Opony zimowe
8. Dywaniki
Opcja 3: Octavia Mint 1,9 TDI (cena bez dodatków wg katalogu 58 tyspln) - o ofertę dopiero będę się pytał
ale chciałbym do tego: 1)alu 16 z oponami zimowymi, 2)pakiet skórzany 3)podłokietnik pomiędzy przednimi siedzeniami.
Z początku byłem przekonany o słuszności opcji1, ale zajrzałem do cennika MINTa i całkiem to fajnie wygląda....oczywiście wersja znacznie uboższa od opcji 2 (ambiente). Boli mnie brak ESP, ale być może wystarczy tylko ASR do wygodnej i bezpiecznej jazy?
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Paweł
Ponegocjuj ceny z naszymi forumowymi dilerami. Sklanialbym sie do OII, jednak OI to juz nie jest auto na tyle nowoczesne, aby kupic go jako nowe na dluzszy czas. Do OII dedykowany LPG chyba tez jest.
Odpuśc sobie zupełnie Octavie I Tour - to auto nie ma nawet porównania do O II. Jesli kupujesz nowy samochód nie ma sensu pchac siew auto schodzace z rynku i technologicznie stare.
Opcja 3 - też bym odpuścił
Najlepsza, choc i najdroższa, wydaje mi sie opcja 2, czyli Octavia II Ambiente. To autko ma juz fajne wyposażenie, a skoro nie jeździsz zbyt dużo, to spokojnie mozesz inwestować w silnik benzynowy (diesel przy małych przebiegach bedzie sie długo zwracał). 1.6 FSi to fajny silnik i spokojnie moge go polecić do O II
Co do ESP ja mam O II elegance ESP nie dokupiłem (mam ASR) i nie odczuwam jego braku. O II ma naprawde świetne zawieszenie i żeby wyprowadizć ją z równowagi np. na zakręcie, trzeba baaaardzo tego chcieć
P.S. Pogadaj z Hondarem, Lucasrally lub Djczas a zaoszczędzisz duzo kasy na nowym aucie Oni mogą wiele i napewno przedstawią ci atrakcyjne oferty zakupu nowego auta.
Komentarz